Yupyork Kft.  |  Üzlet: 6724 Szeged, Csongrádi sgt. 22.  |  Tel/Fax: +36 62 409 299  |  Mobil: +36 30 349 3931  |  E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.
BejelentkezésDACẶ AVEŢI INTERBẶRI, SAU VẶ PUTEM AJUTA, VẶ STẶM LA DISPOZIŢIE ÎN LIMBA ROMẶNẶ PE TELEFONUL: +36 30 228 2220
Hiba
  • Hiba történt a forrásadatok betöltésekor.

Esetleg cseréljek-e radiátort?

Kérdés:

Igazából, nem világos számomra, hogy egy régi öntötvasradiátoros rendszernél ildomos-e új kissebb vízmennyiségű lapradiátorokra cserélni, külön-külön kötve központi elosztótól.Vagy, ahogy Ön írta: "És minél nagyobb a víztömeg (pl. régi radiátoros rendszerek) annál magasabb lehet az előremenő vízhőfokom !"

A termosztátok esetleges zárásánál esetleg szintén megnőhet a visszatérő víz hőfoka, hisz esetleg kevesebb radiátor esetében van leadva az előremenő vízhő.

Ön mit tanácsolna? Maradjanak a kevésbé barázdált, festés által esetlegesen "leszigetelt" öntöttvasradiátorok, vagy hosszútávon, megéri váltani duplasoros lapradiátorra? Esetleg fürdőszobába lehet-e padlófűtést beiktatni a radiátoros rendszerbe?

 

Válasz:

Én az Ön helyében valószínűleg a radiátorok cseréje mellett döntenék !

Elsősorban azért , mert ( ahogy leírta ) a jelenleg használt radiátorok hatásfoka lényegesen rosszabb lehet mint egy új lapradiátornak ( vastag festék réteg, iszaplerakódás, stb. ) Valóban lényegesen több víz kering egy öntött vas radiátoros rendszerben, de a hatásfok különbségből adódó  lényegesen rövidebb üzemidő visszahozza a „rosszabb” hatásfok miatti „többlet” gázfogyasztást. Azonban még ezt is el tudja kerülni, ha 30%-al túlméretezi az új radiátorokat, és a kondenzációs kazánnál „csak” 50°C-os előremenő vízhőfokot állít be ( fűtővíz hőfoka ). Tökéletesen fog fűteni a rendszer a legjobb hatásfok mellett, és még ezen az sem fog változtatni, ha pár termosztát fej lezár néhány radiátort.

Természetesen lehet kombinálni a fürdőszobában a radiátoros fűtést a padlófűtéssel, de én minden esetben hangsúlyozni szoktam, hogy nem a radiátor visszatérő vizét kell a padlóba vezetni, hanem ha egy jó rendszert akarunk, akkor külön kevert kört kel a padlófűtésnek kiépíteni. Ez azonban az egyéni véleményem, tudom, hogy nem minden kivitelező ért ezzel egyet, de én akkor sem alkalmazom soha a radiátor visszatérő vizét padlófűtésnek . 

Tisztelettel : Péli  Csaba

            

Hírek Szegeden, Csongrád megyében