Yupyork Kft.  |  Üzlet: 6724 Szeged, Csongrádi sgt. 22.  |  Tel/Fax: +36 62 409 299  |  Mobil: +36 30 349 3931  |  E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.
BejelentkezésDACẶ AVEŢI INTERBẶRI, SAU VẶ PUTEM AJUTA, VẶ STẶM LA DISPOZIŢIE ÎN LIMBA ROMẶNẶ PE TELEFONUL: +36 30 228 2220
Hiba
  • Hiba történt a forrásadatok betöltésekor.

Mennyit kellene, hogy fogyasszon a BAXI Prime HT-240-es kazán?

Kérdés:

Tavasszal költöztünk családi házba,és teljesen új fűtésrendszert csináltattunk!

Baxi Prime Ht-240-es kondenzációs kazánt vettünk és teljesen új radiátorokat. Az alsó szint 80m2-es, 1 szoba:12m2,nappali:20m2, étkező-konyha: 30m2, fürdő:10m2, kis szoba:10m2. Nincs még leszigetelve a ház, a termosztát a hálószobában van elhelyezve. Azt szeretnénk megkérdezni, hogy kb. mennyit kellene hogy fogyasszon a kazán, mert írjuk minden nap a fogyasztását és ahogy olvasgatjuk a neten egyátalán nem eggyeznek a dolgok,és már idegesek vagyunk. 21 fokra van beállítva és este nyomjuk fel 22 fokra, hogy kicsit melegebb legyen,de még van hogy igy is fázunk, pedig a nyílászárók is ki lettek cserélve,hőszigetelt műanyagra!

Ismerősünknél sima Baxi turbo kazán van és 100m2-t fűtenek be, és náluk sincs leszigetelve a ház. Náluk is 21 fokra van állitva nap közben, este meg van, hogy felveszik 23-24fokra. Náluk is néztük az órát és náluk 10m3 gázt fogyasztott 24 óra alatt, a mienk meg vmelyik nap már 16m3 fogyasztott pedig kondenzációs a kazánunk,és úgy hogy a legkisebb szobában még nincs is bekapcsolva a radiátor mert még nincs kész a szoba, a konyhában és étkezőben meg félig van tekerve a radiátor szabályzója. Mi lesz még, ha ott is bekapcsoljuk és feltekerjük a többi helységben is teljesen? Náluk a víz hőfoka 80-ra van állítva nálunk meg 53-ra! Nem tudom ez számít e? Most beszéltem a szerelőmmel aki csinálta a rendszert és azt modta vegyem még lejjebb 40 fokra. Várom válaszát,mert el vagyunk keseredve és a szerelő mindig megpróbálja kibeszélni magát,csak itt van az élő példa hogy ismerősünknél 100m2-en sima turbos kazánnal napi 10m3 gáz megy el és meleg van nálunk meg most még csak 70m2-en mivel még 1 szobát nem fűtünk kondenzációs kazánnal 21 max 22fokos fűtéssel 13-16m3 között fogyaszt és nincs is olyan jó idő mint ismerősünknél! Tudna nekünk segiteni, hogy hogy állíttasam be a szerelővel a kazánt, hogy ne fogyasszon enynit?! Pl. a víz hőfokot mennyire állitsuk,mert a mai napon azt mondta 40 fokra vegyem le.

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszait, és ne haragudjon, ha sokat írtam. Lehet néhol érthetetlen kicsit, de annyira idegesek vagyunk, mert rengeteget fizettünk ezért, és nem lehetséges hogy egy ilyen kazán többet fogyaszt mint egy sima.

 

Válasz:

Le ne vegye az előre menő vízhőfokot 40 °C-ra!

Ez sajnos egy ( remélem már nem általános ) tévedés a kondenzációs kazánokkal kapcsolatban. Többször írtam már, a kondenzációs kazánoknál nem az előremenő, hanem a VISSZATÉRŐ víz hőfokának kel 53 °C alatt maradni ahhoz, hogy a kazánom kondenzációs üzemmódban dolgozzon! Az Ön esetében szerintem még akár a 60 °C is megengedhető lenne előremenő vízhőfoknak, és még akkor is a felfűtési idő legalább 90%-ában kondenzációs üzemmódban dolgozna a kazán! Az Ön által említett hidegnek és ( szerintem is egy kicsit ) túlzott fogyasztásnak több oka is lehet, megpróbálom sorba szedni a lehetőségeket ( bár a rendszer ismerete nélkül ez a részemről csak találgatás ) :

  1. Az első kérdésem, hogy a kazán beüzemelését ( az első indítását ) szakszerviz végezte e, vagy csak egyszerűen " fel lett téve, és el lett indítva" ? Ugyanis minden kondenzációs kazánt beüzemeléskor újra beszabályoznak és ellenőriznek ( annak ellenére, hogy ezt a gyárban megteszik! ) . Ez jobb esetben is legalább egy fél órás tortúra, és műszerek kellenek hozzá, ennek az eredményét többek közt még a gyárnak is vissza kell küldeni. Mellesleg a garanciához is ez az alapfeltétel. Amennyiben nem történt szakszervizes beüzemelés, a többletfogyasztásnak lehet ez is az oka! A megoldás ebben az esetben: szakszervizes beüzemelés, beállítás .
  2. Valószínűbbnek tartom, hogy a radiátorok nem a kondenzációs kazánokhoz vannak méretezve! Például a 20 nm-es nappaliba legalább egy 600/1600 radiátor vagy két 600/800 radiátor kellene ( magasság/hossz ). A hagyományos ( 80 °C-os ) fűtési rendszerekhez képest + 15-30 % radiátor teljesítménnyel kel számolni! Amennyiben nem jól vannak méretezve a radiátorok nem is tud alacsonyabb vízhőfokkal megfelelő hőmennyiséget leadni, tehát a helyiségekben folyamatosan hideg lesz! Az Ön esetében ha visszavenné 40 °C-ra az előremenő fűtővizet, a kazán egyfolytában menne ( mivel a szobatermosztát kéri a fűtést ), ugyanakkor egyfolytában ki-be kapcsolna a kazán, mivel alig tud olyan mértékben visszamodulálni, hogy folyamatosan 40 °C-os előremenő vizet produkáljon!  A megoldás ebben az esetben az, hogy emeli az előremenő vízhőfokot akár 60-65 °C-ig. Azonban minél magasabbra emeli, a felfűtési időszakban annál rövidebb időszakban működik a kazán kondenzációs üzemmódban ( bár szerintem még 65 °C-nál is legalább 60-65 % a kondenzációs üzem ). Azonban, ha nem kondenzációs üzemben dolgozik, ( elvileg ) akkor sem lehet több a gázfogyasztása mint egy turbós kazánnak!
  3. Probléma lehet az is, ha a radiátorok sorba vannak kötve! ( felfűzve vannak, egymás után több radiátor van összekötve sorosan ) Ebben az esetben szintén előfordulhat, hogy mivel alacsony is a vízhőfok, az utolsó radiátorokba szinte mindig már csak hideg víz kerül ( tehát nincs ami felmelegítse, felfűtse ). Ebben az esetben is az a megoldás, ha emelem az előremenő vízhőfokot, termofejeket teszünk az első radiátorokra, és a "legutolsó" ( egyben leghidegebb ) radiátoros helyiségbe teszem a szobatermosztátot. Sajnos ha ez a probléma, akkor ezt a legnehezebb "korrigálni".
  4. Az előző két probléma kombinációja: kicsik is a radiátorok, és ráadásul sorba is vannak kötve ( a sorba kötésnél a megfelelő csőátmérőt már meg sem merem említeni! ) Ebben az esetben is csak az előző problémánál felvázolt megoldás jöhet számításba.

Sajnos sok esetben ( és itt most senki szakértelmét nem akarom kétségbe vonni ) a nem megfelelően működő fűtési rendszereknél legkevésbé a kazánokkal szokott baj lenni.

Idézném egy általam nagy becsben tartott szakember mondását: egy elrontott fűtési rendszerből a legjobb kazán sem tud jót varázsolni .

Nekem ugyanilyen kazánom van ( BAXI Prime HT 240 ), az én házam 80 nm, nem szigetelt, nincs új műanyag nyillászáró és bár a kazán 47 °C-ra van beállítva, tökéletesen felfűti a radiátoros helyiségeket ! De nálam jól vannak méretezve a radiátorok! Az előző kazánom is hagyományos turbós BAXI volt ( ECO 3 ), és a második tél tapasztalatai alapján mondhatom, hogy mintegy 15 - 20 %-al kevesebb a gázfogyasztásunk mint a hagyományos turbós kazánnal.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kondenzációs kazánok 1 kW hőteljesítményhez 1 óra alatt 0,1 m3 gázt használnak el. Azonban minden lakás más és más, tehát ugyan azon alapterületnek is más a hőigénye. ( és akkor a gáz változó minőségéről még nem is beszéltünk ) Ebből adódóan nem tudom meghatározni, hogy az Ön esetében mi lenne az "ideális" fogyasztás, én a fent említett ingatlanban a leghidegebb hónapban sem használtam el havi 300 m3 gáznál többet, pedig nálunk folyamatosan 22-24 °C van ( a feleségem az előző életében biztos Afrikában élt! :) )

Nagyon remélem, hogy segíteni tudtam Önöknek!

Érdekelne nagyon, hogy az Ön esetében vajon melyik probléma áll fenn, illetve a javaslataim közül tudták e valamelyiket eredményesen alkalmazni.

További kérdések esetén is örömmel állok a rendelkezésére!

Tisztelettel: Péli Csaba

            

Hírek Szegeden, Csongrád megyében